Wat zijn de

gezondheidsvoordelen?

Kenmerkend aan olijfolie is de unieke, verfijnde, smaak,deze is te danken aan een aantal bestanddelen die in lage concentraties voorkomen.

Uit onderzoeken blijkt dat sommige bestanddelen gunstig werken op de gezondheid, Tocoferol bevat een hoog gehalte vitamine E (1,2-43mg/100g (1-3). Aangenomen wordt dat oxidatieve schade een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. De afgelopen jaren is daarentegen steeds meer bewijs gevonden dat anti-oxidanten zouden kunnen beschermen tegen deze oxidatieve schade en LDL-oxidatie. Naast deze anti-oxidatieve werking hebben fenolen van extra vierge olijfolie een duidelijk ontstekingsremmend effect.

De extra vierge olijfolie, bevat een groot aantal structureel heterogene bestanddelen, in zeer kleine concentraties. Deze zogenaamde minder belangrijke bestanddelen omvatten vitamines zoals tocoferolen (vitamine E), fenolen, koolwaterstoffen, sterolen en smaakdragers. Deze stoffen zorgen voor de unieke smaak en geur van de olie en verhogen de houdbaarheid. Tevens zijn deze stoffen goed voor de gezondheid door hun preventieve werking op schadelijke of ongezonde processen, zoals zuurstof radicaal opgewekte oxidatie van vetten. Op grond daarvan is de aanwezigheid van deze bestanddelen in olijfolie, met daarbij de gunstige vetzurensamenstelling, een extra reden om olijfolie aan te bevelen als een belangrijke bron van vet in ons dagelijks dieet.

Auteurs:
Prof.dr. Gerd Assmann
Prof.dr. Ursel Wahrburg
Institute for Arteriosclerosis Research, Universiteit van Münster, Duitsland

Geniet van onze weelderige olijfolie en Balsamico azijn!